De Walrus    (Odobenus rosmarus)

Verspreiding en Habitat:
De walrus heeft een circumpolaire distributie, dit houdt in dat hij in het hele arctische (en subarctische) gebied voorkomt. Er zijn drie ondersoorten: rosmarus (oa. Spitsbergen), divergens en laptevi. Vanaf 1952 zijn de walrussen op Spitsbergen beschermd. De populatie bestond toen uit nog maar 100 exemplaren. Sindsdien herstelt de populatie zich langzaam en inmiddels bestaat de populatie op Spitsbergen nu uit ongeveer 1000 exemplaren. Walrussen houden van relatief ondiep (25 tot 75 meter) water. Ze houden zich het liefst op in de buurt van de rand van het poolijs. Bij afwezigheid van ijs rusten ze ook op geschikte stranden of rotsen.


Walrus zwemmend in de branding

Algemeen:
De walrus is het grootste lid van de Pinnipedia familie (vinpotigen). Walrus mannetjes kunnen wel 3.5 meter lang worden en wel 1800 kilo wegen, de vrouwtjes zijn echter kleiner (maximaal 2.9 meter lang en 900 kilo zwaar). Walrussen zijn te herkennen aan hun twee ivoren slagtanden en hun snor. Walrussen hebben een dunne bruin grijze vacht. Ze houden zich warm door hun enorme vetlaag die gemiddeld zo een 10 centimeter dik is. Walrussen kunnen maximaal ongeveer 40 jaar oud worden.

Voedsel:
Walrussen hebben net als de baardroben een gevarieerd dieet. Hun hoofdvoedsel bestaat uit schelpdieren, zeesterren, zee-egels, krabben en zeekomkommers. Soms wordt dieet aangevuld met vis, jonge zeehonden (zelfs baardrobben) en jonge walvissen. Walrussen foerageren door de bodem om te woelen met hun snuit, hierbij voelen ze dan met hun snorharen of er voedsel aanwezig is zoals schelpen, krabben etc. Als de walrus wat vindt zuigt hij dit naar binnen. Een walrus kan wel 100 meter diep duiken. Een duik duurt gemiddeld zo een zeven minuten. Volwassen walrussen eten wel 30 kilo per dag, daarom zijn ze ook het grootste deel van de dag eten aan het zoeken. Walrussen eten over het algemeen door hun prooi naar binnen te zuigen.


Een badende walrus

Voortplanting:
Walrussen zijn echte groepsdieren, ze liggen vaak in grote kuddes bij elkaar. De mannetjes en de vrouwtjes leven echter het grootste deel van jaar gescheiden van elkaar. Alleen in de paartijd (januari en februari) komen de mannetjes en de vrouwtjes samen. Walrussen zijn polygaam, dit houdt in dat één dominant mannetje met meerdere vrouwtjes paart. Tijdens de paartijd zijn er vaak hevige gevechten tussen de walrus mannetjes. Vrouwtjes zijn na ongeveer 7 jaar geslachtsrijp, mannetjes pas na 15 jaar. Walrussen hebben een draagtijd van wel 15 maanden. Bij de geboorte is het jong al 1.15 meter lang en weegt het al 65 kilo, ook kan het jong al zwemmen. Het jong wordt nog ongeveer 2 jaar door de moeder gezoogd.



Walrussen luierend op het strand


Vijanden:
Walrussen zijn grote sterke dieren. Volwassen walrussen zijn instaat zich te verdedigen tegen ijsberen. In het water kunnen ze een ijsbeer zelfs doden. Soms zijn ijsberen instaat om op land jonge of zwakke walrussen uit de kudde te pakken te krijgen. In het water worden walrussen nog wel eens bejaagd door orka's.




     Walrus (Spitsbergen)



Andere dieren, volg de volgende links:
  • Spitsbergen rendier
  • Baardrob
  • Poolvos
  • IJsbeer