Tureluur: vangen en ringen.

 22 mei 2004:

Om de tureluur te vangen plaatst Wim Tijsen een vangkooi met één opening over het nest van een tureluur. De vogel komt vervolgens terug om te broeden, loopt om de kooi en gaat via de enige ingang op het nest zitten.

Tureluur in de vangkooi

Na een uurtje kwamen we terug en vloog de vogel van het nest bij de nadering van ons. Zo zat de tureluur in de kooi. Tureluurs vliegen op zodra ze gevaar zien of horen, maar aangezien de enige opening in de kooi aan de onderkant zit, kan de tureluur niet ontsnappen.

Wim Tijsen met de tureluur

De tureluur krijgt zowel een metalen ring als een kleurring. De kleurring bevat een individuele code (1 letter en 2 cijfers) zodat de tureluur te identificeren is in het veld. Hiervoor heeft Wim speciaal paaltjes in de weilanden gezet waar de tureluurs dan op gaan staan; dat doen ze erg graag om de kuikens in de gaten te houden. In het hoge gras zijn de kleurringen namelijk niet af te lezen maar op de paaltjes wel!

De tureluur krijgt een kleurring om

Ook worden er allerlei gegevens verzameld. Er worden verschillende dingen gemeten zoals de snavellengte, vleugellengte en zoals op de foto de lengte van de tarsus (het onderbeen).

De tarsus van de tureluur wordt gemeten

Tot slot wordt nog de sexe bepaald en wordt de tureluur nog gewogen. Dit gebeurt in een weegzakje. Het wegen is hieronder te zien.

De tureluur wordt gewogen

De tureluur die wij hadden gevangen was een mannetje. Dit is te zien aan de zwaarder gestreepte kop en hals (mooi te zien op de foto hieronder).

Close up van de tureluur

Uiteraard wordt de tureluur weer vrij gelaten waarna hij snel weer op zijn nest gaat zitten. Op de foto hieronder zie je Thijs Tijsen, het zoontje van Wim Tijsen. Thijs gaat vaak mee met zijn vader het veld in. Thijs liet de tureluur weer vrij (met wanten aan, het waren tenslotte de dagen der ijsheiligen!).

De tureluur wordt vrijgelaten door Thijs

Meer informatie kunt u vinden op de:  Website Natuurvereniging.

Er is meer, klik op de volgende link:
  • Tureluur: nest en eieren.
  • Tureluur: de pullen.